söndag 6 december 2009

Ta kontrollen del 2: Budgeten

Det här är det andra inlägget jag skriver på temat om att ta kontrollen över sin privatekonomi. Det första handlade om att upprätta sin personliga balansräkning. Om balansräkningen är en ögonblicksbild av din ekonomiska situation så är budgeten en indikator över vart din ekonomi är på väg, hur mycket pengar som flödar in och ut och om ditt egna kapital urholkas eller växer. Att göra och följa upp en budget kan vara fördelaktigt på många sätt, t.ex.:

  • Du ser vart dina pengar tar vägen och möjliggör för dig att skära ner de kostnader som du tycker är onödigt stora.
  • Genom att sätta budgetmål gör du inte av med pengar lika lättvindigt eftersom de flesta av oss tycker om att prestera bra givet ett visst mål.
  • Om ni är fler än en person i hushållet är budgeten ett effektivt och konkret sätt att kommunicera kring er ekonomi.
En budget kan vara mer eller mindre detaljerad. Där en mer översiktligt budget innehåller en post för mat kanske en väldigt detaljerad budget har separata poster för lunch ute på stan, mat från mataffären, godis, vin och öl, et.c. Hur du gör är upp till dig men ett tips är att börja enkelt och gör det mer detaljerat sen om du känner för det. Om du gör det för komplicerat i början är risken stor att du tappar lusten och slutar.

Om du tycker att det verkar väldigt jobbigt att göra och följa upp en budget kan en kassaflödesanalys vara ett bra första steg. Namnet till trots är detta enklare att göra än en budget. Det handlar helt enkelt om att, i efterhand, analysera en månads inkomster och utgifter och placera de i olika kategorier (lön, bidrag, mat, försäkring). Som uppföljningssteget i en budget kan man säga.

Efter varje månad gör jag en kassaflödesanalys för vår familj och använder då ett verktyg som heter Överblick. Det som jag gillar med det verktyget är att du kan logga in på din internetbank och kopiera ditt kontoutdrag och sen klistra in det i en importfunktion i Överblick. Raderna i ditt kontoutdrag importeras då och tilldelas en kategori baserat på tidigare importer. Du kan även registrera kassaposter manuellt om du använder mycket kontanter till vardags.

Hemekonomi.com är ett annat verktyg med liknande inriktning som jag dock inte har provat. Vore kul att få höra åsikter om denna tjänst.

Se även:

3 kommentarer:

Martin sa...

Kan tipsa om ett gratisalternativ till överblick.se - www.utdraget.se

Kanske inte lika mycket funktioner, men siten är fortfarande under utveckling.

Herr K sa...

Något som jag märkt är gemensamt för alla jag pratat privatekonomi med som gnäller över att de aldrig har några pengar över, är att ingen av dem har någon hushållsbudget. Vet man med sig att pengarna alltid är slut lagom till nästa löning är det hög tid att få en överblick över vart pengarna tar vägen.

Bra skrivet, och tack för tipsen!

Spara Dig Rik sa...

Tack för tipset Martin! Jag ska pröva detta verktyg efter december månad. Det ser lovande ut, fin grafisk profil och man verkar kunna skapa egna kategorier vilket jag har saknat på Överblick. Jag återkommer med recension!

Skicka en kommentar