fredag 18 december 2009

Har du ett målsparande?

Så var då vintern här på riktigt och med den så kommer insikten om värdet med att ha bra vinterdäck på bilen. Vår förra bil hade dubbdäck och fyrhjulsdrift och med den så var det en baggis att ta sig uppför den lilla backen precis utanför vårt hus. Men vår nuvarande bil har tyvärr bara framhjulsdrift och något som kallas kontinentala friktionsdäck. Som namnet antyder så saknar de dubbar och är främst gjorda för bilägare nere på kontinenten då de fungerar bäst i regn och slask och ganska dåligt på snö och is.

Helst skulle jag vilja köpa köpa nya vinterdäck redan i år men tyvärr är det en ganska dyr historia, speciellt om man kör på lite större dimensioner. Därför har jag öppnat ett nytt konto i banken med namnet vinterdäck. Till det kontot överför jag 500:- i månaden och till nästa säsong bör jag kunna köpa en ny uppsättning vinterdäck utan att det gör alltför stora hål i våra andra konton. Visserligen gör det att jag inte kan spara lika mycket på andra ställen men å andra sidan blir det inte så dramatiskt när jag väl köper nya däck, då har jag redan öronmärkta pengar för det. Vi har även ett semesterkonto för våra semesterutgifter och ett bilkonto där vi sätter över 2.000:- i månaden i syfte att täcka värdeminskning och eventuella större reparationer.

Det här är typiska exempel på målsparande, d.v.s sparande till ett specifikt syfte. Sparhorisonten för ett målsparande kan vara allt från några månader till många år. Den största fördelen med ett målsparande tycker jag är att du får en mycket större kontroll över din ekonomi eftersom det synliggör dina större kostnader på ett bra sätt. Du blir inte överaskad när pannan måste bytas eftersom du har satt av pengar för det under en lång tid. Du slipper också besvikelsen över att tvingas sälja av fonder eller aktier för att täcka en sån tråkig utgift.


2 kommentarer:

Auri sacra fames sa...

Själv jobbar jag ständigt med sådant, dels löpande utgifter men även till köp av en viss sak. Samboroligt är ett bra konto också där det sätts av pengar som endast få gå till något roligt där jag och sambon är de enda deltagarna.

Clemens Winkler sa...

Varför inte köra på lite mindre dimensioner? Nej, jag målsparar inte, ett rejält buffertkonto och noga bokförd ekonomi är min modell för att klara stora plötsliga utgifter och få överblick.

Skicka en kommentar