lördag 7 november 2009

När blir du skuldfri (och hur mycket kostar det)?

Häromdagen undrade jag när vi egentligen kommer ha betalat av vårt huslån. Det är egentligen enkelt att räkna ut, vi har cirka 4,2 miljoner i lån och vi amorterar 1.500:- i månaden och det är bara enkel division som krävs. Jag började snickra på ett Excel-ark och det visar sig att vi blir skuldfria i december 2244! Om amorteringen går upp i samma takt som inflationen så firar vi vår första skuldfria jul år 2097. Det blir fina julklappar det året.

Den genomsnittliga amorteringstiden för en villa är 64 år enligt denna artikel.

Ganska deprimerande siffror men än mer deprimerad blir man när man räknar ut hur mycket ränta man totalt kommer ha betalat till banken när man väl har blivit skuldfri. Hur mycket detta blir beror på dessa faktorer:
  • Hur stor din skuld är idag.
  • Hur mycket du amorterar i månaden.
  • Hur hög räntan är under lånets livslängd.
  • Inflationen.

Vilken roll spelar inflationen i denna process? Ingen alls om man bara bryr sig om det nominella räntebeloppet man kommer betala till banken. Men det nominella beloppet menar jag den siffra man får om man helt enkelt summerar ihop alla räntebetalningar man kommer göra. Men det är inte en helt relevant siffra.

Det vi är ute efter är det reella beloppet vi kommer betala, alltså summan av alla räntebetalningar i dagens penningvärde.

En hög inflation innebär att nuvärdet på framtida ränteinbetalningar blir lägre än om inflationen var låg, givet samma ränta. Tyvärr åtföljs ofta hög inflation av hög ränta eftersom långivare vill ha en reell avkastning.

Exempel

Men nog med teori. Tabellen nedan visar de totala reella räntekostnaderna för ett lån på 3 miljoner och där inflationen ligger på konstant 1,5%. Kolumnen längst till vänster är snitträntan under lånets livslängd och i raden längst upp har jag listat lite olika amorteringsbelopp per månad och antagit att detta belopp stiger med inflationen.


1.000:-3.000:-5.000:-
3%3,5 milj2,1 milj1,5 milj
4%4,6 milj2,8 milj2,0 milj
5%5,8 milj3,5 milj2,5 milj
6%6,9 milj4,2 milj3,1 milj
7%8,1 milj4,9 milj3,6 milj


Räntekänsligheten minskar ju mer du amorterar. För varje procent som snitträntan går upp så ökar de totala räntekostnaderna med 500.000:- om du amorterar 5.000:- i månaden. Amorterar du bara 1.000:- i månaden innebär varje procent 1,1 miljoner istället. Det är en stor skillnad!

Om du vill mata in siffror för ditt eget lån har jag gjort kalkylarket tillgängligt via Google Docs. Du kan inte editera kalkylarket direkt utan du måste spara en egen kopia.

Klicka här för att öppna kalkylarket.


Slutsats

Ja vad är slutsatsen av dessa resonemang? För mig var det intressant och lite skrämmande att se att man som bolånetagare i många fall kommer att betala lika mycket i ränta som lånets belopp. Annars kommer nog denna räkneövning inte att förändra mitt sätt att fördela pengarna i framtiden. Om jag har ett bolån med 5% ränta så är det för mig självklart att amortera på detta. Det är mycket möjligt att man på längre sikt kan få bättre avkastning än så på aktiemarknaden men det är inget jag skulle chansa på. Jag tar hellre mina 5% här och nu.

Hur tänker du?

6 kommentarer:

Herr K sa...

Intressant uppställning du har gjort :) Betraktar du ditt hushåll som överbelånat med ett så stort lån, eller har ni ett realistiskt mål att ha blivit skuldfria under livet?

john sa...

Jag är helt skuldfri för tillfället, annat lär det väl bli när Vi får för oss att köpa hus... Jag ha räknat ut att Vi endast har råd med att ta ett lån på ca 1,5 miljoner om vi vill ha en dräglig Ekonomi. Det är först nu jag börjar förstå hur dyrt det är med hus...

Mvh //Ekonomisk trygghet

inte miljonär än sa...

Oj det var några år innan skuldfriheten. Antar att det kan vara lite jobbigt att veta att man inte kan betala av sitt lån under livet. Eller kan ni det?

Jag själv har inget sug efter ett hus för tillfället. Livet blir så enkelt i en lägenhet där allt är ordnat och man slipper fixa ny färg på husväggen och liknande. Det ger mig frihet att göra sådant jag gillar = företagande.

Men jag kan verkligen förstå lockelsen att bo i hus och ha trädgård och liknande.

Spara Dig Rik sa...

Nej, vi har väl inga realistiska förväntningar om att betala av vårt lån. Kanske kan vi det om vi verkligen börjar amortera rejält men än så länge så känner vi inte att vi vill det.

Vi köpte ett nybyggt hus så det har varit väldigt mycket jobb med tomt och trädgård. Ibland känner man att det vore skönt att slippa allt sånt jobb och bo i en lägenhet närmare stan! :-)

john sa...

Den största anledningen till att jag vill flytta till hus är att jag då får ett garage att ha bilen i.
Att bara byta däck och tvätta bilen är väldigt omständigt nu när jag bor i lägenhet, dessutom måste jag skrapa rutorna på vintern, ussch!


//Ekonomisk trygghet

Spara Dig Rik sa...

Hehe... bilen i garaget? Det är väl en myt? :-) Om man inte har en Porsche iaf. Vi använder garaget som förråd, bilen står på uppfarten. Men det är jäkligt skönt att ha parkering så nära bostaden. Man slipper köra omkring för att hitta parkering.

Skicka en kommentar