onsdag 11 november 2009

Amortera eller Investera?

När väl räntan på vårt bolån blir högre än räntan på vårt sparkonto, bör man då ha pengar i aktiefonder eller ska man sälja fonderna och amortera så mycket man kan?

Det är en fråga som jag inte har något bra svar på. Jag misstänker att på lång sikt, > 10 år, så är avkastningen på aktiemarknaden högre än snitträntan på vårt bolån under samma period. Samtidigt är jag lite konservativ, den som är satt i skuld är icke fri och så vidare.

Just nu är jag ju garanterad högre avkastning på sparkontot, därför finns det ingen anledning att amortera nu. Dock kvarstår ju frågan huruvida sparandet ska läggas på sparkonto eller aktiefonder.

Hur tänker ni?

5 kommentarer:

Auri sacra fames sa...

Varför ska man inrikta sig på en sak när du kan blanda och gardera sig=)

john sa...

Jag vet inte hur stort kapital du har att investera men kanske Utdelningsinvestering är ett alternativ? Du kan i så fall bygga upp en portfölj som ger dig en extra slant varje månad

Mvh //Ekonomisk trygghet

Alexander sa...

I ett tidigare inlägg visa du hur mycket räntan kostar på ett lån. Bara det måste ju motivera varför det är så viktigt att amortera.
Titta på http://motmiljonen.blogspot.com/2009/10/studielan-borde-jag-betala-av-mer.html handlar iof om ett mindre csn lån men visar ändå på att det är mer lönsamt att amortera så mycket som möjligt.

Ekonomikoll sa...

Det beror väl på hur riskbenägen man är. Jag är nog ganska försiktig och föredrar just nu att amortera för att minska vår belåningsgrad. Möjligen hade jag tänkt annorlunda om vi hade haft mindre lån alternativt om vårt hus var värderat högre. Varför inte gå halvvägs? Av de pengar ni kan avsätta, amortera hälften och sätt undan hälften.

Herr K sa...

Jag är faktiskt fri, dvs ej satt i skuld, men den dagen då jag behöver ta lån lär komma. Jag har inte direkt haft anledning att fundera över frågeställningen hittills, men rent spontant känner jag att det skulle kännas skönt att amortera av så snabbt som möjligt.

Å andra sidan som du säger, man vill inte missa möjligheterna på aktiemarknaden i goda tider heller...

Skicka en kommentar