måndag 21 december 2009

Ett slag för indexfonder

Privata Affärer har en artikel om indexfonder på sin hemsida idag. Den innehåller väl inte så mycket matnyttigt men jag vill ändå tipsa om den för att öka kunskapen om detta alternativ till dyra, aktivt förvaltad, fonder. Göran Robertsson, förre detta biträdande chef för Institutet för Finansforskning, och numera strateg på Riksbanken, påpekar att aktivt förvaltade fonder inte slår indexfonder i längden. Vissa år kan en fond slå index men över tiden så vinner indexfonden. Precis som banken alltid vinner i längden på kasinon.

Som motvikt intervjuas Peter Rönström på Lannebo Fonder som tycker, föga överaskande, att indexfonder är dåliga. Han har dock i en poäng att om alla investerare skulle välja indexfonder så skulle det bli en mycket konstig marknad, vinster måste ju på något sätt reflekteras i marknadsvärdet. Men än så länge är vi långt ifrån det. Indexfondernas andel av det totala aktiesparandet torde vara mycket liten även om jag inte har några exakta siffror på det.

2 kommentarer:

Jonas sa...

Rönströms argument är inte bara dåligt, utan även helt ounderbyggt (är det ett ord?).

"– En aktieförvaltare måste bedömas över minst en hög- och en lågkonjunktur. I en sådan mätning skulle jag tro att den genomsnittlige, aktive förvaltaren slår index."

Det är ju precis sådana långsiktiga undersökningar som visar på motsatsen.

Classier Corn sa...

Hej,
Jag slår också ett slag för indexfonder!
Blogghälsningar
Classier Corn (www.classiercorn.blogspot.com)

Skicka en kommentar